Moderní leadership s sebou v dnešní době nese i přirozený holistický přístup. Je fajn, že manažersky máme vše od kontrolou, rozpočty jsou nastavené, cenotvorba funkční, provozně to frčí, sledujeme trendy i konkurenci, a občas nějaký ten kamínek po cestě umíme zvládnout. Stále častěji vnímáme, že spolu všechno souvisí.
Poslední 3-4 roky nám solidně zamíchaly kartami, ale přinesli i jednu velmi užitečnou příležitost, kterou za svých 30+ let v oboru nepamatuji. A tou byla možnost kompletního resetu a restartu. Nikdy nebyla vhodnější příležitost k novému začátku, než jakou zažíváme poslední rok.
Ale jedna věc se v hotelnictví nezměnila. Sama pro sebe tomu pracovně říkám „kruh úspěšného a udržitelného hotelu“. Vlastně je to velmi jednoduché a logické:
1) spokojený zaměstnanec se nejen chová hezky, ekonomicky a ekologicky k hotelovému zařízení, ale především se velmi přirozeně a hezky chová k hostům
2) spokojený host, který se v hotelu opravdu cítí jako doma, se tak k hotelu i chová, rád nás doporučí a také velmi rád sám od sebe napíše hezkou recenzi
3) hezké recenze posouvají viditelnost našeho hotelu do vyšších příček, tedy se nám logicky zvýší poptávka a tím i ADR (průměrná cena) s vyšší příležitostí k upsellu
4) pokud prodáváme za vyšší cenu a dosahujeme vyšších tržeb, můžeme si bez problému dovolit držet a zvyšovat kvalitu – tedy opravdu dostatečně investovat do údržby, modernizace, do odměn a vzdělání zaměstnanců.
5) kolo se nám uzavírá, zaměstnanci jsou spokojení a samozřejmě je spokojený i majitel a kolo se točí dál
Je to právě práce s prostorem, který nám pomůže přirozeně harmonizovat prostor hotelu tak, abychom se v něm přirozeně a dobře cítili my, ale i naši zaměstnanci, kteří v něm tráví více než třetinu svých životů.
Pro hosty to má také nemalý efekt, někdo je vnímavější, někdo méně, ale účinky prostoru hotelu nezažívají s takovou intenzitou, jako právě zaměstnanci.
Nemusí se vždy jednat o práci s prostorem, ale feng ren shui nabízí více možností, například pomocí poznání a pochopení astrotypů. Ale pravdou je, že prostor „odpracuje“ 33 % práce za nás. Tak proč být na všechno sami, když můžeme prostor nechat pracovat pro nás?
Správně nastavený prostor nám pomůže např.:
• přirozeně posílit vztahy s hosty a zákazníky
• zefektivnit provoz
• dosahovat stabilního růstu tržeb a zisků
• dosáhnout vyšší spokojenosti hostů i zákazníků
• navodit bezstresové pracovní prostředí
• snížit pracovní zátěž a absence zaměstnanců
• posílit manažerské a leadership dovednosti
• zvýšit inspiraci, motivaci a inovace atd.
„Nemusím věřit ve Feng Shui, ale pracuji s ním, protože mi to vydělává peníze.“ (Donald Trump)
Připravila jsem si pro vás měsíční on-line program Prostor zvyšuje tržby, ve kterém se během 4 online setkání naučíte pracovat s prvními třemi oblastmi, které mají velký vliv nejen na konečné cash-flow hotelu.
Efekt, z počátku třeba i jen drobných změn, které díky programu do svého prostoru začleníte, dokážete zaznamenat již v rámci dnů a týdnů.
Jiřina Jenčková
Hotelový a feng shui kouč