V polovině dubna se ve zlínském konferenčním centru sešli marketingoví specialisté, kreativci, městští zastupitelé a odborníci z cestovního ruchu, aby si vyměnili své zkušenosti a poznatky z destinačního marketingu. Dvoudenní akce přinesla spoustu zajímavých nápadů a myšlenek z praxe z domova i ze zahraničí a studentská sekce objevila mladé nadějné marketéry.
První den (čtvrtek 14. dubna 2016) byl věnován přednáškám celkem dvanácti vybraných odborníků z různých vzájemně souvisejících oborů. První příspěvek měla Nora Dolanská z Prague City Tourism. Chválila spolupráci mezi členy organizace European Cities Marketing a upozornila na největším problém evropských metropolí – čím dál větší poměr počtu turistů na obyvatele. V Praze se snaží s tímto problémem bojovat natažením sezóny od února do října pomocí festivalů (Signál, Designblock) a podporou nových turistických tras do méně zatížených částí města (Vinohrady, Karlín, Vršovice).
Autor světově známého bestselleru „How to manage twenty-first century cities,“ Gildo Seisdedos, upozornil na to, že je nabídka turistických destinací naprosto totožná. Velmi přesně tento problém popisuje slovo „ur-banalizace,“ které postavil do protikladu s autenticitou. Města by se měla držet svých tradic a historie. Jako ideální cestu propagace vidí spojení s mezinárodně úspěšnou komerční značkou, která je hrdá na zemi svého původu. Proč myslíte, že je logo IKEA žluto-modré?
Josef Vojta (nezávislý konzultant) ve svém příspěvku kladl důraz na správnou definici značky. Značka by měla být definována maximálně třemi slovy, která jasně a stručně vystihují, co značka zastupuje – jaký vzorec chování představuje. Pro každodenní chod organizace by měla být majákem, který spojuje vizi a misi na straně jedné, a positioning na straně druhé. Zcela zásadní je, aby zaměstnanci vizi, misi i hodnoty značky přijali za své.
Zakladatel první place brandingové agentury na světě (PLACEBRANDS), Malcolm Allan, se s publikem podělil o své zkušenosti s projektem The Wild Atlantic Way. Výstupem bylo zjištění, že novou destinační značkou jsou právě zážitky.
Pod pokličku nás nechal nahlédnout ředitel Chateau Mcely – Vlastimil Plch. Základem úspěchu jsou jasně definované hodnoty značky, které všichni zaměstnanci respektují s jasným cílem: vytvořit místo, kde se host dostane na vyšší úroveň vědomí, díky tzv. „službě s láskou.“
Největším překvapením byl výstup známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, který svou bezprostředností zaujal většinu publika. Jeho pohled na kvalitu je jednoduchý:
Nic není 100%. Cílem nás všech, ať děláme cokoliv, by měla být maximální snaha o přiblížení se 100 %.
Poslední blok probudil výstup Petra Laštovky, který se věnoval bazální ganglii, neboli části mozku, která má na starost automatizované činnosti. Právě tato část mozku může za to, že některé písničky nemůžeme celý den dostat z hlavy. Marketing tuto část mozku může využít prostřednictvím chytlavých nebo dobře známých melodií či rytmů.
Co si ze všech přednášek odnést? Nejdůležitější je FOKUS! Je nutné být konkrétní při definici značky, produktu, firemních hodnot, cílů, požadavků na zaměstnance, a být konzistentní v komunikaci. Klíč je v jednoduchosti, kde (jak všichni víme) se skrývá i krása. Turista hledá něco krásného, jedinečného, tak ve své destinaci najděte TU jednu věc, za kterou se vyplatí vyrazit, klidně z druhého konce světa. Pokud máte jasně definované své hodnoty, tak turisté, kteří je s Vámi sdílí, přijedou sami.